středa 6. května 2020

Neplechy čerta Zbrklíka



Báječný pohádkový příběh o čertech, z pera mojí oblíbené spisovatelky Sandry Dražilové Zlámalové, určitě zaujme každého malého nezbedníka. A vlastně nejen děti, ale také jejich rodiče!



V pekle žije malinký čertík s obrovskýma modrýma očima, jménem Zbrklík. Tohle jméno získal díky svojí zbrklosti, která ho neustále doprovází. Maléry se mu lepí na paty a on každou chvilku vyvede nějakou lumpárnu. Třeba nechtěně vytopí celé peklo nebo nechá shořet pekelné listiny. Jednoho dne už však dojde Luciferovi, který ho stále kárá, trpělivost a vyšle Zbrklíka do světa lidí, aby se tam napravil. S několika čertími kamarády se zabydlí ve mlýně, kterému se později říká Čertův mlýn…

Lucifer na bílý mlýn ukázal prstem a řekl: „Serafína, Rambajz, Krucián a…“ Rozhlédl se kolem sebe. „Zbrklík! Alou do světa lidí!“
Sotva to dořekl, stáli tihle čtyři čerti skutečně před stavením s mlýnským kolem. „No, to jsem tomu dala,“ povzdechla si Serafína. Pak si dodala odvahy a vešla dovnitř.




Veselý, krásný a skvěle zpracovaný příběh děti nejen pobaví, ale také nenápadným způsobem poučí. Kniha je rozdělená na spousty kratších kapitol, které se velmi dobře čtou a jsou opět doplněné nádhernými ilustracemi od Marie Koželuhové. I díky nim musí kniha zaujmout každé dítko (a nejen je, že ano) na první pohled, jsou prostě dokonalé!

Už vím, že Sandra psát pohádky prostě umí, už její první kniha Kulíškovy neposedné příhody byla skvělá, pak následovala Čarodějnice Bordelína a nyní Neplechy čerta Zbrklíka. Každá pohádka je jiná a všechny jsou zkrátka výborné, zábavné a já se k nim ráda často vracím a vracet také budeme i s naší holčičkou, která je na cestě.


Navíc, chcete prozradit malé tajemství? Čertův mlýn z pohádky doopravdy existuje, provozuje ho sama autorka, takže když budete hodní, můžete se na něj někdy podívat. A určitě tam potkáte nejen čertíka Zbrklíka, ale také jeho čertí kolegy Kruciána, Rambajze a Serafínu.


Moc děkuji Sandře Dražilové Zlámalové a nakladatelství Bambook za recenzní výtisk.

Knihu koupíte zde.








Žádné komentáře:

Okomentovat