úterý 28. července 2020

S naším požehnáním

Matka představená, zohyzděná, zavražděná a ukřižovaná v parku. Co má její smrt společného s nechvalně proslulými Magdaléninými prádelnami?

Pár týdnů před Vánocemi je v parku v Dublinu nalezeno tělo staré ženy, která je později identifikována jako Matka představená jednoho nedalekého, ale odlehlého kláštera. Vyšetřující inspektor Tom Reynolds se svým týmem odjíždí vyslechnout jeptišky a zjistit, co se za zdmi kláštera skrývá. Naráží na spoustu nenávisti, zeď tajemství a nevyřčené minulosti. Když je zavražděn i místní kněz, policejnímu týmu začíná být jasné, že musí pátrat v tajném archivu, aby nalezli odpovědi na své otázky dřív, než vrah udeří znovu. Blíží se sněhová bouře a začíná hra o čas.
Irská autorka Jo Spain se ve své knize věnuje otázce pro Iry hodně ošemetné, a tou jsou Magdaléniny prádelny. Tak byly nazývány domovy pro padlé ženy, které bydlely pod střechou spolu s jeptiškami. Bývalo s nimi velmi krutě zacházeno, byly ponižovány, děti  jim byly ihned po porodu násilně odebírány, aniž měly možnost se na ně jen podívat.

Pokračování recenze na stránkách Magazínu Dobré knihy.

1 komentář: