úterý 18. srpna 2020

Ještě jeden croissant na cestu

 

Milujete Francii, cestování, francouzskou kuchyni a hlavně croissanty? Pak si určitě tuto knihu plnou skvělé nálady, zapadlých koutů francouzského venkova, ale také větších měst a mnoha dobrot, pořiďte…


Autorka knihy, Felicity Cloake, vypráví své zážitky ze svojí soukromé tour de France, kde si užívá nejen návštěvy měst, vesnic a vyhlídky, které se jí na cestě se svým kolem naskýtají, ale také si výlet užívá po gastronomické stránce. Dala si za úkol každý den ochutnat alespoň jeden croissant a zhodnotit jeho kvalitu. Navštěvuje ale také různé restaurace a užívá si dobroty, které každý kraj nabízí. Při čtení se vám budou sbíhat sliny na mořské plody, palačinky, omelety, hovězí a jiné francouzské delikatesy, na které zde najdete také recepty. Při čtení se budete královsky bavit a zažijete spousty dobrodružství…


 

Madame mě přesvědčuje, abych v Toulouse rozhodně ochutnala hranolky fritované v kachním tuku, a pak najednou ztuhne: „Ale co budete jíst dnes večer?“

Když přiznávám, že jsem doufala, že by mi v tomhle mohla poradit, nemá nic kromě láhve kečupu a nějakých tamponů. I v pizzerii ve vesnici budou mít už zavřeno. „Co byste si dala?“ Pokrčím rameny. Po 157 ujetých kilometrech nejsou moje očekávání nijak vysoká. „Cokoliv, třeba pytlík brambůrek,“ říkám nešťastně. „Ale nedělejte si starosti, mám čokoládu.“  Právě zatloukám poslední kolík do stanu, který se, se mnou uvnitř, podle dosavadních indicií co nevidět stane „bufetem s nemomezenou konzumací“ pro hmyz všeho druhu, přichází madame s velkým balením bramborových lupínků, které mi přináší ze svých vlastních zásob. Jsem skoro dojatá její laskavostí. „Tohle samozřejmě nemá nic společného s francouzskou gastronomií,“ říká, „ale nic lepšího bohužel nemám.“

 


Pokud milujete Francii, pak si tento bike trip užijete od začátku do konce. Autorka popisuje dokonale celé své cestování, ale také hodování u stolu a veškeré zážitky, co se během jejího dobrodružného výletu přihodily. Podělí se s námi v každé kapitole o některý oblíbený recept z francouzské kuchyně a vyzdvihne to, co jí na každé dobrotě chutnalo. Díky jejím zážitkům poznáte také různé kouty Francie, navíc jsou místy i dost vtipné, díky situacím, které se jí stanou. Kniha je psaná surově, prostě tak, jak se vše přihodilo ve skutečnosti. Jsou to vlastně takové deníkové zápisky z cest.

Tato šílená tour po Francii si vás prostě získá a užijete si jí na plný plyn. Je totiž plná akce, cestování, zážitků, dobrodružství, ale hlavně dobrot, které si autorka užívá ze všeho nejvíc, a Vám se z toho budou při čtení sbíhat sliny.

 

Moc děkuji nakladatelství BETA za recenzní výtisk.

Knihu koupíte zde.





Žádné komentáře:

Okomentovat