středa 11. listopadu 2020

Pod dohledem

 

Charismatický profesor, zamilovaná žena, šmírující ředitelův syn a 20 let starý deník. Zdá se vám to moc? Kdepak, to je výborný thriller od autorky Lisy Jewell.

Je známo že každý má svá skrytá tajemství. Ale v této knize jich je poněkud více. Máme tady ředitele školy, který je docela oblíbený a konkrétně jeho nová sousedka Joey se do něj tak trochu zamilovala. Pak zde máme ředitelova syna,  který celé okolí bedlivě šmíruje a neunikne mu vůbec nic. Ani náklonnost sousedky k jeho otci. Opodál žije studentka Jenna, která naopak ředitele ráda nemá a je vůči němu skeptická. A nakonec je tady dvacet let starý deník, ve kterém se jakási studentka vyznává ze své lásky k mladému, pohlednému angličtináři.  Zdá se vám to trochu moc jmen najednou, viďte. Mě taky, ale věřte mi, že hlavu vám ještě víc zamotá stará vražda, o které se víc dozvíte až v samotném závěru. A vše do sebe zapadne jako klíč do zámku a vy opravdu musíte konstatovat - Páni, to teda bylo. 

Lisa Jewellová  není žádným nováčkem na poli literatury. A nutno říct, že žánry docela ráda střídá. Například její Dům, kde jsme vyrůstali není žádným thrillerem, ale tajemstvím opředený dům. A naopak Beze svědků, kniha, který vyšla v roce 2018, už se k detektivce blíží a to velmi.

Autorka je známá tím, že nám na počátku příběhu naservíruje příliv jmen a hlavních aktérů a pak začne rozplétat děsivý příběh, plný tajemství, který hltáme slovo od slova.  Jen se musíme trochu soustředit, abychom se nespletli v souvislostech. 

Příběh ředitele, kterému jsou přičítány vlastnosti, kterými moc neoplývá, ale láskou zaslepená Joey je rozhodně vidí, matka studentky Jenny, která ředitele ze srdce nenávidí a dává mu za vinu vše, co se přihodí v okruhu deseti kilometrů a nakonec deník, který je starý víc než dvacet let, to je přesně ono. Přesně to, co já v knihách mám ráda a když je to ještě okořeněno policejním výslechem kvůli vraždy, o které nevíme vůbec nic, ani kdo zemřel, kolik jich zemřelo. Pak tedy rozhodně doporučuji všem, kdo milují thrillery, u který se trošku musíte zamyslet.


Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství Cosmopolis. 

Kniha:     Pod dohledem
Autor:      Lisa Jewell
Vydal:     Cosmopolis
V roce:     2020
Stran:      376

Žádné komentáře:

Okomentovat