pátek 20. listopadu 2020

Pozvala mě dál


 Zdá se, že pronajmutí domu nebyl zas tak dobrý nápad. Vypadá to, že ji někdo sleduje na každém kroku a zanechává nenápadné výhružky. Jak je možné, že z místa, kde se cítila bezpečně, se pomalu stává vězení?

Stíny nad zálivem, Poslední nádech...to jsou knihy autorky Lucy Clarke, která nám tentokrát předkládá psychothriller s názvem Pozvala mě dál.

Mladá, začínající spisovatelka, která má za sebou první úspěch odjíždí do Francie a rozhodne se, že svůj dům pronajme. Žena jménem Joanna s rodinou se zdá jako ta správná podnájemnice, proto jí bez oba předá klíče. Ale návrat domů jí připraví spoustu nepříjemných chvil. Od té doby, co u ní žila cizí žena, se v jejím domě dějí podivné věci. Pár rozbitých věcí, maličkosti, které napovídají, že v domě někdo byl, aniž by o tom věděla. Prochází domem a místo klidu a bezpečí cítí neznámý chlad. Cítí, že ji někdo sleduje, sleduje každý její krok a začíná se bát. Bojí se, že kdosi zná její temné tajemství, bojí se, že kdosi jí chce ublížit. Nebo se to vše děje jen v její spisovatelské fantazii? Každopádně pocit bezpečí zmizel a její domov se jí stává vězením, od kterého nemá klíče.


V knize Pozvala mě dál se plně můžeme vcítit do myšlenek hlavní hrdinky Elly. Jakoby jsme sami vnímali ten strach, ty obavy, bušení srdce. To vše s námi autorka umí dokonale, což nám předvedla už v předchozích knihách.

Dějové linky jsou jemně propleteny, ta současná sleduje boj Elly o svůj domov a ta minulá odhaluje její  studentská léta a poodkrývá tajemství, které se s ní táhne dosud. 

Ale kdo by ho mohl znát? Kdo by měl zájem ho dohalit a zničit vše, čeho Ella dosáhla? A proč právě teď?

Lucy Clarke svou nejnovější knihou dokazuje, že se neřídí danými stereotypy, nemusí do svých knih zasadit hrdinku, která je nepřiměřeně sebevědomá, ale alkoholička, nemusí se řadit do davu autorů, kteří se drží stále stejného tématu. Ponuré, rychle plynoucí, neuvěřitelně čtivé dílo, které má úžasnou atmosféru, která vás vtáhne do děje. To je Pozvala mě dál.


Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství Cosmopolis, Nakladatelství Grada.


Kniha:       Pozvala mě dál

Autor:       Lucy Clarke

Vydal:       Cosmopolis

V roce:     2020

Stran:      376

Žádné komentáře:

Okomentovat