sobota 15. května 2021

Růže a čokoláda

 


Zchátralá zděděná vila, nalezený starý deník a záhadné osudy čtyř žen, které se vzájemně prolínají i po mnoha letech. Takový je nádherný román Růže a čokoláda z pera Teresy Simonové.


Anna Keplerová si v Drážďanech otevřela už druhou čokoládovnu a zároveň se nastěhovala do staré rodinné vily, kterou zdědila po dědečkovi. Dům je ovšem velmi zchátralý, proto musí veškeré peníze vložit do jeho renovace, včetně zahrady, jež byla kdysi známá svými růžemi. A tak se pustí do zahradničení, sázení nových odrůd růží, a přitom v jednom ze záhonků objeví starou truhlu, v níž je spousty pokladů, včetně starého deníku a záhadných dopisů. Deník napsala žena jménem Emma, která žila před více než sto lety v její vile. Anna však o této ženě nikdy neslyšela, pouští se do čtení starého deníku  a poznává nakonec ještě více žen, kterým byla vila osudná a vyhaslo zde mnoho životů. Chce vůbec Anna v této vile ještě zůstat? Co skrývá tajemství sahající do druhé, ale také až do první, světové války?

 

Drážďany, duben 1919

Hořím. Žhnu jako v horečce. Nesmím ho už nikdy spatřit, a přesto ho brzy uvidím. Ještě dnes za ním zajdu. Bozi vědí, jak těch několik hodin do té doby přečkám. Na dnešní den jsem se těšila, již od Vánoc, vyhlížím ho nedočkavěji než své zítřejší 19. narozeniny. Přesto se obávám, že snad na místě zemřu. Vždyť to bude naše první slavnost po válce, a já hned budu hrát roli paní domu!

 


Teresa Simonová ani u svého druhého románu nezklamala. Už Krása a jed oleandru se mi moc líbila a Růže a čokoláda byla snad ještě lepší. Moc se mi kniha líbila, osudy všech hlavních hrdinek jsem hltala stránku po stránce, výborně se četla. Román je plný čokolády, dobrot, růží, dávných tajemství, lásky, odpuštění, prozření a je vlastně i velmi napínavý.


Pokud toužíte po dalším skvělém příběhu z obou světových válek, ale také s prolínající se přítomností, pak určitě neváhejte. Teresa Simonová píše dokonalé knihy, které vás chytnou za srdce a nepustí, dokud nebudete na poslední stránce. Já už se moc těším na její další román, který se nyní v nakladatelství chystá. Snad mohu prozradit, že by se měl jmenovat Lilie pro nevěstu.


Moc děkuji nakladatelství BETA za recenzní výtisk. 

Knihu koupíte zde. 






Žádné komentáře:

Okomentovat