úterý 11. ledna 2022

Lastočka

Dramatické události na pozadí naší dávné minulosti, které ukazují, jaký byl život před druhou světovou válkou, během ní a jak lidé dokázali slepě uvěřit komunistickým ideálům. 

Když jsem poprvé zaregistrovala knihu Lastočka, upoutal mě nejdříve název. Neotřelý a podmanivý, lehce zapamatovatelný, jako slovo z dětské říkanky. Po přečtení anotace jsem měla jasno, knížka putovala na seznam a posléze pod vánoční stromeček a Ježíšek se rozhodně nespletl s výběrem.

Ponoříme se do příběhu mladého Josefa a jeho rodiny. Sledujeme lásku mladých manželů, jejich začátky, narození jejich dětí a první, zdánlivě nenápadné oťukávání s novou politickou stranou, komunismem. A tato nově nabytá vášeň rodinu zavádí do Ruska, srdce tohoto hnutí, kde se jim narodí Ludmila, vypravěčka celého příběhu. Ale právě zde přichází vystřízlivění, kruté, temné a Josefovy ideály v lepší život se hroutí jako domeček z karet. Z Ruska s celou rodinou prchá, ale ani doma nenachází klid, po kterém touží. Je označen za zrádce, uvězněn a jeho rodina se musí potýkat se zlovůlí režimu a nikdy vytoužené štěstí a tolik potřebný klid již nenašla.


Jitka Závodná si rozhodně umí pohrát s dějem a čtenáře vtáhnout do svých řádků. Od první kapitoly jsem věděla, že to nebude četba lehká a nebyla. Neúměrné množství smutku, prožitků, které by málokdo zvládl se ctí, beznaděje, naprosté odevzdanosti se osudu, citlivý příběh naprosto obyčejných lidí, kteří jen chtěli věřit. To vše v knize Lastočka najdete.

Vyrůstala jsem v éře komunismu a moc dobře vím, že to nebyla jednoduchá doba. Lidé byli zmanipulováni, omráčeni ideologií, která neměla šanci fungovat navždy. Přesto trvala dlouhá léta a rodin, jako je ta Josefova, bylo nespočet.

Autorka do děje zasadila mnoho situací, které se zakládají na skutečnosti a o to více čtení nabírá na autetičnosti. Mnoho emotivních částí umně proložila politickou propagandou, která v té době byla samozřejmostí a já se při čtení ani na chvilku nenudila. 

S velkou radostí knihu mohu jen doporučit, i když jistě není pro každého. Ale velmi pozitivní reakce čtenářů a vysoké hodnocení knihy mluví za vše.


Kniha:      Lastočka

Autor:      Jitka Závodná

Vydal:     Samonákladem

V roce:   2021

Stran:     328



 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat