pondělí 10. ledna 2022

Ztracené klenoty

Byla krásná, odvážná a osud jí nadělil špatné karty. O mnoho let později její příběh touží vyjít na světlo.
 

Mladá historička Kate dostává opravdu vzácnou nabídku. Má napsat článek o starém, londýnském pokladu, který je opředen tajemstvím a ví, že některé ze šperků mají něco společného s její vlastní rodinou. Vydává se do Londýna, okouzlena třpytem drahokamů a spolu s fotografem Marcusem začíná její pátrání po minulosti blýskavých kamínků. Nejen on je jejím průvodcem, s sebou má i záhadné skici šperků po prababičce, na nichž jsou zvláštní knoflíky. Až nápadně podobné šperkům cheapsideského pokladu.

Co mají společného kresby, její prababička a tajuplný poklad, který budí pozornost celého světa? Musí se vydat dál než jen do Londýna a pátrání jí vypoví celý příběh mladé ženy Essie, její rodiny v krutých dobách bídy a nouze a odhalí její vlastní původ.


Od autorky Kirsty Manningové jsem před nedávnem četla knihu Nefritová lilie a přestože se mi líbila, Ztracené klenoty příčku oblíbenosti posunul mnohem výše. 

Tato australská spisovatelka umí nalákat tématem, které je mi velmi blízké a to přítomnost, která se prolíná do minulosti. Otřepané klišé opuštěné ženy a sympatický samotář, který je součástí děje, tak trochu do této kategorie žánru patří, i když já bych se bez něj docela ráda obešla. 

Příběh londýnského pokladu je smyšlený, ale základ stojí na skutečném pokladu, který opravdu existuje. Stejně jako osudy irských přistěhovalců začátkem 20. století.

Nenásilné propojení obou dějových linek, přechody mezi několika obdobími je čtivé a vše zapadá do svých kolejí.

Pokud jste milovníky románů, ve kterých je hlavním tématem skrytá minulost, špetka dávné historie a láska, pak si Ztracené klenoty nesmíte nechat ujít.


Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství Metafora.


Kniha:        Ztracené klenoty

Autor:        Kirsty Menning

Vydal:       Metafora

V roce:     2021

Stran:      320


Žádné komentáře:

Okomentovat