středa 26. ledna 2022

Lilie pro nevěstu

 


Nádherný příběh plný bolestí, ztrát, odříkání, ale také lásky a štěstí, odehrávající se během druhé světové války v německém Kolíně nad Rýnem, vás určitě pohltí od prvních stránek…

Rok 1940, Kolín nad Rýnem. Nellie Vossová nedávno oslavila dvacáté třetí narozeniny a začíná pracovat ve známé výrobně parfémů. Její vytříbený čich ji dostane až do laboratoří, kde sama zkouší vyrábět vůně. Tuto práci miluje, ale koho miluje ještě více, je jeden muž, se kterým nikdy nebude smět žít. Její láska je zakázaná a ona se snaží své city potlačovat, což se jí moc nedaří. Okolo Nellie a její rodiny zuří válka, Kolín je neustále bombardován a oni musí často utíkat do sklepních krytů. Spousty událostí na jednu mladou dámu. Ale jednoho dne ji zasáhne největší rána, která všechno změní.

Rok 2019, Kolín nad Rýnem. Čerstvě rozvedená Liv otevírá ve městě svou vlastní parfumerii, kde chce vyrábět vůně každému na míru. Ve městě jednoho dne potká jakousi starší paní, která se na ni sprostě oboří, jakoby ji snad znala, a Liv začne pátrat. Proč vlastně její teta chtěla, aby si krámek otevřela právě tady v Kolíně? Kdo byla ta šedovlasá dáma a proč si jí s někým spletla? Co se vlastně dělo v Kolíně za války?

 

Válka se už neodehrává někde na vzdálených bojištích, ale přímo u nás. Týká se i civilistů. Když si večer jdeme lehnout, nemůžeme si být jistí, jestli zítra ještě budeme mít střechu nad hlavou nebo nás dokonce navždy nepohřbí trosky domů.

Z neustálého napětí jsou všichni nervózní a na klidu jim nepřidává ani složitý přídělový systém, v němž se někteří vůbec nevyznají. Na všechno jsou zvláštní lístky – na chleba, maso, tuky, vejce, marmeládu i cukr.“

 


Páni. Četla jsem všechny knihy od Teresy Simon a u všech jsem si říkala, že jsou skvělé. Ale tedy Lilie pro nevěstu je, alespoň za mě, opravdu snad nejlepší ze všech. Hltala jsem každou stránku, zápisky z Nelliina deníku nemohla přestat číst a čekala, jak to všechno dopadne. Popis válečného Kolína a také lidí, kteří byli obklopeni válkou, popis toho, jak vše vnímali, že mnozí vlastně nesouhlasili s tím, co Hitler dělá a snažili se také pomáhat Židům a jejich rodinám - to vše mě přeneslo do této doby a jako bych zažívala vše s nimi na vlastní kůži. Román je opravdu výborně napsaný a tamní atmosféra excelentně popsaná.

Teresa Simon napsala další výborný román, který mě zasáhl. Příběh je bolestný, krutý, popisuje všední dny všech německých občanů během války, ale také maličkosti, které je dělaly šťastnými a dovolily jim alespoň na chvilku zapomenout na to, že venku zuří válka. Také příběh ze současnosti, který se s minulostí prolíná, je chytlavý, ze života a velmi dobře se čte. Pokud milujete knihy, kde se skrývá veliké rodinné tajemství, kde se prolíná minulost s přítomností nebo se prostě chcete dozvědět, jak to vypadalo ve válkou zmítaném Kolíně nad Rýnem, pak si určitě přečtěte tuto knihu. Je jedna z nejlepších, co jsem za poslední rok četla.

 

Moc děkuji nakladatelství BETA za recenzní výtisk.

Knihu koupíte zde.

 

 



Žádné komentáře:

Okomentovat