středa 30. března 2022

Poslední slib

 

Slíbila, že se za nedlouho vrátí. A Tara čekala, dlouhých čtyřicet let o ní nic nevěděla....

Když Taru kontaktuje londýnský právník s tím, že jí kdosi odkázal bezpečnostní schránku, vůbec netuší, že se tím otevřou staré rány. Schránka ukrývá medailon, který darovala své matce k třicátým narozeninám. V den, kdy odjížděla na slunnou dovolenou s novým mužem a slibem, že se brzy zase uvidí. Ale dnes je Tara o čtyřicet let starší a o své matce od té doby již neslyšela. Ani o ní, ani o jejím příteli, jakoby si je slunné Španělsko chtělo nechat jen pro sebe.

Tara se svou matkou žila v chudých podmínkách a protloukaly se životem jak se dalo. Až do chvíle, kdy našly kousek svého štěstí nad obchodem starého Alfa, který jim pronajal jednu místnost. Osud se na ně usmál svou šťastnou stránkou a Violet dokonce potkává šarmantního muže s velkým domem a tučným kontem. Odjíždějí spolu na dovolenou, ale Taru nechávají doma. Už se nikdy nevrátí a Tara se musí po smrti Alfa odstěhovat k babičce, kterou nikdy nepoznala, opustit blízkého přítele Toma a vše, co ji doposud dělalo šťastnou. U babičky se dozvídá temné tajemství, které jí otřese  a snaží se vyrovnat s tím, že ji matka už nechce a obrátila se k ní zády.

Ale nález darovaného medailonu jí přivede do života Toma, se kterým se vydává po stopách své matky a cesta je zavede až do dalekého Španělska, kde pátrají po bratru Isidorovi, který jí před mnoha lety medailon poslal. Nalezne Tara své odpovědi? Dozví se pravdu, co se s její matkou skutečně stalo a odpustí jí?


Kathryn Hughes nám předkládá již svou čtvrtou knihu a Posledním slibem si mou pozornost opět získala na sto procent. Od samého začátku je kniha velmi čtivá a má v sobě vše, co u tohoto žánru vyhledávám.

Staré tajemství, dvě dějové linky, které jsou vzájemně propojeny a neobvyklý příběh s velmi nečekaným a překvapivým koncem. Příběh, ve které, hlavní roli nehraje nespoutaná vášeň, ale vztah matky a dcery, přetrhnutý okolnostmi. Autorka rozhodně ví, jak si čtenářský zájem udržet a nebojí se opustit svou rodnou Anglii a kousek děje zasadit do exotických míst a neobvyklých situací.

Poslední slib v sobě ukrývá i bolestné, vážné téma, které se zdá být nedůležitou vsuvkou, ale pro děj je zcela zásadní.

Knihu si rozhodně užijí i neromantické duše jako jsem já a pevně doufám, že autorka již pracuje na své dalším románu.


Za recenzní výtisk dekuji Nakladatelství Cosmopolis.


Kniha:        Poslední slib

Autor:        Kathryn Hughes

Vydal:       Cosmopolis

V roce:     2022

Stran:      344

1 komentář:

  1. Taky na mě čeká kráska a ještě další dvě od autorky :) Zatím jsem četla jen Dopis, ten se mi líbil, tak doufám, že mě zaujmou i ostatní.

    OdpovědětVymazat