čtvrtek 7. července 2022

Hrdinové

 




„Jsou hrdinové - a pak jsou řečtí hrdinové.“

 

Tahle úžasná nadčasová kniha zaujme všechny milovníky Řecka, řeckých mýtů a bájných řeckých hrdinů.



Anotace:

Jen málo smrtelníků se pustilo do odvážných a srdceryvných dobrodružství tak stylově a triumfálně jako řečtí hrdinové. Stephen Fry vypráví jejich dramatické, zábavné i tragické a především nadčasové příběhy stejně brilantně a s nezaměnitelným šarmem a vtipem jako v předchozí knize Mýty.

Vstu
pte s Iásónem na palubu lodi Argo a vydejte se za Zlatým rounem, sledujte, jak moudře Oidipus vyřeší hádanku Sfingy, žasněte nad tím, jak si Héráklés poradí s těžkými úkoly, obdivujte neporazitelnou Atalantu, vychovanou medvědy, staňte se svědkem nesmrtelných příběhů, které se staly inspirací všech následujících věků.

 

Proklínám tě potomku Prométheův, ať ti maso shnije na kostech!“

Perseus hbitě přebíhal po jeskyni a počítal s nimi. „Měly byste mi poděkovat… devatenáct, dvacet… a ne mě proklínat,“ křičel, zatímco ho stařeny zasypávaly čím dál odpornějšími nadávkami.

„Čtyřicet pět, čtyřicet šest… vsadím se, že takové vzrušení jste si tady za posledních sto let neužily… šedesát osm, šedesát devět… a dalších sto let na tenhle den budete vzpomínat. Nedívejte se, dokud nenapočítáte do sta!“

 

 


Bohové, příšery, dobrodružné výpravy, nesmrtelné báje a hlavně spousty hrdinů dávné řecké historie. To vše najdete v této knize z pera Stephena Frye. Od románu jsem dostala přesně to, co jsem čekala. Řecké mýty popsané s trochou nadsázky a kapkou vtipu, ale přesto se drží všeho, co už dávno známe nebo vlastně také neznáme. Dozvěděla jsem se totiž spousty nového, hodně věcí jsem ani netušila.


Tahle kniha je nejen pro milovníky Řecka, jak už jsem zmínila, ale klidně také pro ty, kteří mají třeba řecké mýty a báje jako povinnou četbu do školy a chtějí mít vše pohromadě, srozumitelnou formou, pobavit se a zároveň se něco naučit. Tahle kniha je totiž zpracovaná opravdu trošku jinak. Tak nějak více lidsky, s vtipem, svižně a s lehkostí. Je zkrátka výborná a měl by si jí přečíst každý. Protože řecká mytologie je prostě krásná. Přečtěte si ji a sami uvidíte. Jistě mi pak dáte za pravdu.

 




Moc děkuji nakladatelství BETA za recenzní výtisk.

Knihu koupíte zde.






Žádné komentáře:

Okomentovat