čtvrtek 7. července 2022

Pohlednice z Paříže

Dědictví sousedky jí naskytne možnost vymanit se ze stereotypu a podívat se do romantické Paříže. Objevení starých deníků je bonusem, který jí odhalí příběh starý mnoho let.

Autorka Alex Brownová přichází s typicky letní, oddechovou novinkou, která je příjemným zpestřením letních večerů.

Když Annie, žena ve středním věku, dostane nabídku své sousedky, odcestovat do Paříže a podívat se do bytu, který zdědila, Annie neváhá ani chvilku. Její stereotypní a nudný život přímo volá po dobrodružství a vydává se na cestu, na jejímž konci čeká tajemství. 

Tajemství staré desítky let, zahalené prachem ve starém bytě. Tajemství ukryté v denících a odhalující život mladé zdravotní sestřičky Trixie, které začínají v roce 1917. Život této mladé ženy, zachycen na zažloutlých stránkách, její útrapy obou světových válek, milostné vzplanutí a pády, Annie dodá chuť do života a pátrá po ženě, o jejíchž tajemstvích ví vše. Čtením o jejím životě dává dohromady střípky staré historie, která zdaleka nekončí a zasahuje do přítomnosti, čekající na svůj šťastný konec.

Britská spisovatelka Alex Brownová se českým čtenářům představila již s knihou Pohlednice z Itálie a proto tak trochu víme, co od ní očekávat. Ale Pohlednice z Paříže je o kousek lepší, čtivější. Ačkoliv zde najdeme všechna možná klišé, typické pro tento žánr, přesto si děj, zasazený do nejromantičtějšího města na světě užijeme. 

Dvě časové linie jsou vždy velkým lákadlem a staré deníky, ukrývající tajemství, sahající hluboko do minulosti tomu přidávají na atraktivitě.

Budete okouzleni, budete se usmívat, budete se chtít dozvědět víc o záhadném dědictví. Nenáročné čtení s mnoha tajemstvími vás uchvátí svou jednoduchostí a čtivostí, možná trochu naivní příběh vás vtáhne do Paříže, zmítané válečnými časy, ale také láskou a odvahou.



Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství Metafora.





Kniha:       Pohlednice z Paříže
Autor:        Alex Brownová
Vydal:       Metafora
V roce:      2022
Stran:        352
 

Žádné komentáře:

Okomentovat