pondělí 3. dubna 2023

Hrad ve Skotsku

 


Předvánoční čas, první sněhové vločky, mírně zchátralý hrad, který jedna holka z města zdědila po svém prastrýci a touží ho otevřít před svátky jako hotel. To zní jako skvělý příběh, co myslíte?

Izzy by v životě nenapadlo, že by mohla někdy vlastnit hrad, natož na něm žít. Když jí ale prastrýc Billy odkáže obrovský hrad ve Skotsku, její život se otočí úplně naruby. Do střechy zatéká, uvnitř je vše opravdu hodně zastaralé a ona nemá finanční prostředky, ani náladu něco opravovat. Její matka tedy sežene platící hosty, kteří by mohli přispět na opravu hradu. Mají na to však jen měsíc připravit budovu na tyto velmi náročné klienty, kteří by jí pomohli rozjet provoz hotelu. Jak to má ale udělat bez peněz a bez zaměstnanců? Všechno se jako mávnutím kouzelného proutku vyřeší díky dvěma malým náhodám, ale do té doby toho musí Izzy ještě mnoho prožít a zařídit…

 

Vytáhla kufr po kamenných schodech, které byly uprostřed dohladka sešlapané, otevřela těžké dřevěné dveře pobité nýty a přepásané mohutným železným kováním a vstoupila na nerovnou dlažbu, o níž byla přesvědčená, že se chvěje ozvěnou stovek dávných příběhů. Tvář jí rozzářil obrovský úsměv. Právě se z ní, Izzy McBrideové, stala oficiální majitelka hradu. Z ní! Hrad Kinlochleven. Co to proboha prastrýce Billa posedlo?

 


Julie Caplin je pro mě sázka na jistotu. Její romány se čtou jedním dechem, jsou návykové a hlavně jsou takové laskavé pohlazení po duši. Hrad ve Skotsku není výjimkou, dokonce bych řekla, že dle mého, je jedním z nejlepších dílů série Romantické útěky. Izzy jsem moc fandila, držela jí palce, aby vše stihla, smála se s ní, i plakala. U romantické linie příběhu jsem sice tušila, jak tahle zápletka dopadne, ale i přesto se mi moc líbila. To období Vánoc, všude přítomný sníh a vánoční nálada, milí lidé, krásně popsané okolí hradu i samotný hrad- jako byste tam byli s Izzy a vše prožívali s ní.

Zkrátka jsem si čtení opravdu užívala a nemohla jsem se odtrhnout. A že už bylo dávno po Vánocích? To mi vůbec nevadilo, tenhle příběh můžete číst prostě kdykoliv. Je tak moc dobrý, že vás vtáhne do sebe a nepustí, dokud nebudete na poslední stránce. Pokud máte rádi romantiku, Vánoce, milé příběhy, ale také lidi, pak si určitě pořiďte tuto knihu, je to prostě pohlazení pro naši duši.

 

Moc děkuji nakladatelství COSMOPOLIS za recenzní výtisk.

Knihu koupíte zde.

 


Žádné komentáře:

Okomentovat