neděle 15. prosince 2019

Heidi, děvčátko z hor





 
Dojemná pohádková klasika, v novém, nádherném kabátku od nakladatelství Fortuna Libri, mě vrátila do dětských let. Já tenhle příběh milovala a opět mě chytl za srdce.
 
Heidi zemřeli oba rodiče. Její teta Detý už se o ni nemůže starat a tak ji odvede k jedinému žijícímu příbuznému – nerudnému, samotářskému dědečkovi Alpovi, který žije vysoko v horách, daleko od lidí. Co si má počít s malou holkou? Roztaje jeho srdce? Když si malá Heidi zvykne v Alpách žít, tento způsob života si zamiluje. Volnost a divoká příroda je všude okolo a Heidi si to, spolu s pasáčkem koz Petrem, užívá plnými doušky.

Toho rána bylo na horách přenádherně. Noční vítr odehnal všechny mraky, obloha byla vymetená a modrá jako chrpy. Heidi běhala sem a tam po louce plné voňavých květin, trhala je a dávala si je do zástěrky. Chtěla si je vzít domů a vyzdobit si s nimi ložnici. Kdyby je zapíchala do sena, její postel by pak určitě vypadala tak krásně jako rozkvetlá louka.“

 


Tento světově známý příběh napsala autorka Johanna Spyriová před více než sto lety. Ale i dnes je stále nádherný, dojemný, okouzlující a aktuální.

Jako malá jsem dobrodružství Heidi milovala, ale musím se přiznat, že už jsem úplně zapomněla, o čem přesně je. Nyní, i ve svém věku, jsem se s láskou začetla a hlavou se mi začaly honit vzpomínky, které jsem jako malá při čtení měla. Byla to radost, smutek, dojetí, slzy a okouzlení. Držela jsem malé Heidi palce a tajně doufala. Ovšem, závěr mě velmi překvapil a každopádně jsem ho nečekala.

Tato pohádka je prostě nadčasová, zpracování od Fortuny Libri je nádherné. Je psaná velikým písmem a ilustrace jsou dokonalé. Tato kniha by rozhodně neměla chybět v žádné knihovně malého školáka, ale i předškoláka. Mě vrátila do dětství a velmi mě dojala.

 
 
 
 
 



Moc děkuji nakladatelství FORTUNA LIBRI za recenzní výtisk.

Knihu koupíte zde.
 
 
 


2 komentáře:

  1. Tenhle příběh jsem v dětství měla taky moc ráda! Díky za připomenutí, určitě to musím někdy dát malé ségře k nějaké příležitosti! :)

    OdpovědětVymazat