čtvrtek 19. prosince 2019

Osmnáct


Mrazivý, bolestný young adult román z pera české autorky Markéty Harasimové vás šokuje, otevře vám oči a určitě zaujme tak jako mě.

Veronika zažije bolestné milostné zklamání, když jí její spolužák, kterého miluje, odmítne. Poté se zoufalá náhodně seznámí na diskotéce se starším mužem, jímž je v den svých osmnáctých narozenin znásilněna. Pachatel jí pod pohrůžkou zničení celé rodiny donutí mlčet a držet traumatický zážitek uvnitř sebe. Tento hrůzný čin ji postupně sžírá zaživa, Veronika propadá bulimií, kvůli které má rozepře s panovačnou matkou. Nakonec uteče z domova. Její život se změní v noční můru a ona se ocitá mezi bezdomovci. Později squatuje v opuštěné budově s narkomany a sama také drogy zkusí. Vzepře se Veronika svému krutému osudu? Postaví se na vlastní nohy a porazí těžkou nemoc? Zahojí se jí šrámy na duši?


Já mívala taky děsný noční můry. Ty seš Veverka, co vo ní mluvila Kikina, že jo? Sebrala tě včera v parku. Já v sobě něco měla, tak jsme se moc nepobavily. Zdrháš, co? Já taky. Fotr mě mlátil, nedalo se to vydržet. Chtěla jsem, aby šla máma taky, ale vona ne, rači zůstala u něho. Je blbá, jednou ji zabije. Je to sadista, to si neumíš představit. Já jsem z domu už půl roku a táhnu to tady s těma… sou fakt dobrý.“

 


Markétu Harasimovou znám jako autorku thrillerů s kapkou erotiky, ale že psala také young adult jsem vůbec netušila. Když mi tuto knihu nabídla Markétka k recenzi, byla jsem překvapená, ale vůbec jsem neváhala, protože mě anotace zaujala na první přečtení. A intuice mě nezklamala!

Osmnáct je velmi silný příběh, který rozhodně nemusí být jen pro náctileté. Určitě si knihu může přečíst každý, zejména rodiče dopívajících dětí. Tento román by totiž, bohužel, mohl být klidně skutečný. Příběh je plný lidské krutosti, bolesti, nemoci, ale je také o čistých citech a lásce. Upozorňuje na každodenní problémy mladistvých a ukazuje, kam až mohou zajít.

Přečtěte si Osmnáct. Román je velmi dobře napsaný, je čtivý, poučný a popisuje odvrácenou stranu dospívání. Román mě velmi zaujal a ráda bych ho doporučila všem čtenářům, které tato problematika zajímá, nebo těm, kteří chtějí nahlédnout do duše náctiletých.

 

Moc děkuji Markétě Harasimové za recenzní výtisk.

Kniha vyšla v nakladatelství MAHA.

Osmnáct koupíte zde.
 
 
 
 

3 komentáře:

  1. Dobrý den, chci se podělit o své úžasné svědectví Poté, co jsem byl ve vztahu s manželem roky, rozešel se se mnou, udělal jsem všechno možné, abych ho přivedl zpět, ale všechno bylo marné, chtěl jsem ho zpátky tolik kvůli lásce, kterou mám pro něj jsem ho prosil o všechno, dal jsem sliby, ale on odmítl. Vysvětlil jsem svůj problém svému příteli a navrhla, že bych měl raději kontaktovat kouzla, které by mi mohlo pomoci seslat kouzlo, aby ho přivedlo zpět, ale já jsem typ, který nikdy v kouzlo nikdy nevěřil, neměl jsem na výběr, než to zkusit, poslal e-mailem kouzlo a řekl mi, že nebyl problém, že všechno bude v pořádku před třemi dny, že se mi můj bývalý vrátí před třemi dny, vrhl kouzlo a překvapivě druhý den, bylo kolem 16 hodin. Můj bývalý mě volal, byl jsem tak překvapený, odpověděl jsem na volání a vše, co řekl, bylo to, že byl tak líto všeho, co se stalo, že chtěl, abych se k němu vrátil, že mě tolik miluje. Byl jsem tak šťastný a šel jsem k němu, tak jsme spolu začali šťastně žít společně. Od té doby jsem slíbil, že každý, koho znám, má problém se vztahem, pomohl bych takové osobě tím, že ho odkážu na jediného skutečného a mocného kouzelníka, který mi pomohl s mým vlastním problémem. email: babaidadawiseman01@gmail.com
     můžete mu poslat e-mail, pokud potřebujete pomoc s vaším vztahem nebo jiným případem.

    Love Spells
    Vydělávejte dobré peníze nebo vyhrajte loterii.
    Dosáhněte úspěchu v podnikání.
    Duchovní problémy.
    Vyhrajte soudní případ.
    Hledejte svého životního partnera.
    Získejte dobře placenou práci.
    Získejte kontrolu nad svým manželstvím.
    Získejte od lidí laskavost a přitažlivost.
    Získejte zpět ztracené peníze.
    Uzdravte všechny nemoci. léčitelné i nevyléčitelné.
    Vyřešte problémy s těhotenstvím a žehnej vám s dětmi atd ...

    Pokud máte nějaký problém s trvalým řešením, kontaktujte tohoto skvělého muže
    prostřednictvím babaidadawiseman01@gmail.com
    WhatsApp: +2348136951551
    Viber: +2348136951551

    Poděkuj mi později

    OdpovědětVymazat
  2. O autorke som už počula, ale tiež som netušila, že píše aj young adult príbehy. Vďaka za informácie, kniha vyzerá ako dobré čítanie :-)

    OdpovědětVymazat