úterý 8. června 2021

Tajemství mezi námi

 

Rok 1943 a mladá Celeste, dcera pekaře. To je první protagonistka a vypravěčka celého příběhu, ve kterém se prolínají dvě časové roviny, žánr tak hojně oblíbený mezi čtenáři. 

V druhé časové rovině, té ze současnosti, máme Celestinu vnučku Annie, která se rozhodne pátrat po své ztracené babičce, která se jí zcela vytratila ze života. A tady začíná příběh, který vám vyvolá úsměv na rtech a který plyne naprosto poklidně.

V roce 1943 je Francie dějištěm zvěrstva druhé světové války. Pronásledování židů, boj o každodenní přežití, jen malá pekárna vydává hřejivé teplo a vůni čerstvě upečeného chleba. Celeste, zvaná Ceci, je zrovna na prahu dospělosti a moc nerozumí všemu, co se kolem ní děje. Zmizel jí bratr, podle všeho se dal na stranu těch, které Pařížané nenávidí a prožívá první lásku. Její zamilování ale není tak jednoduché, neboť jí brzy dochází, že se zamilovala do nesprávné osoby. Chvílemi mi jí bylo líto, jak nevinná byla a jak hluboké zklamání jí život přinášel. Zklamání, které ji provázela po zbytek života.

Současností projdeme s Annie, kterou jsem příliš ráda neměla, aniž bych k tomu měla nějaký zvláštní důvod. Vadila mi její zakřiknutost, odevzdanost, ale když se dostane v archivu k tajnému spisu své babičky, dodá si odvahu konečně něco udělat se svým životem a začne pátrat. Zda se dočká šťastného shledání, to si již čtenář musí přečíst sám.


Laura Madeleine je poměrně mladá, britská autorka, které u nás vyšly tři knihy. A každá si našla svůj okruh čtenářů, třeba Kde rostou divoké třešně jsem četla taky, ale Tajemství mezi námi je nesrovnatelně lepší.

Tajemství a nečekané rozuzlení, to je to, co dělá její knihu velmi atraktivní a chvílemi mi až bylo smutno z celého příběhu.

Příběh se čte velmi lehce, i když český čtenář mlže mít malinko problém s francouzskými názvy a jmény, ale brzy si zvyknete a necháte se vtáhnout do příběhu lásky, nenávisti, nespravedlnosti vůči židům a celému děsivému soukolí zvanému hitlerovská moc.

Pokud máte chuť, v těchto začínajících letních dnech, na něco milého, lehkého, pak Tajemství mezi námi bude tím pravým čtením na sluníčku. 

A já se jen můžu těšit na další příběh této autorky.


Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství Moba.

Kniha:       Tajemství mezi námi
Autor:        Laura Medelein
Vydal:        Moba
V roce:       2021
Stran:         392



4 komentáře:

  1. tuhle knihu mám koupenou pro maminku o narozeninám, snad se jí bude líbit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že bude. Pokud má ráda tajemné romány, kde se prolínají dvě časové roviny :)

      Vymazat
  2. Toto je jedna z tých kníh, ktoré hneď zaujmú obálkou a mňa veru zaujala - krásna je!♥ A síce nemám veľmi v láske príbehy, v ktorých sa striedajú dve časové línie (tá prítomná ma nikdy nebaví :D), tak tejto knihe by som šancu rada dala, páči sa mi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já je zase vyhledávám, i když současnou dějovou linku mám méně raději, než tu minulou :) Ale je opravdu moc hezká.

      Vymazat