úterý 2. října 2018

Nenalezená




 Jste připraveni? Jste dokonale připraveni na nejnovější, svěží vítr, který k nám vane z nedalekého Polska? Neboť tento krimi román přesně takový je. Svěží, překvapivý a rozhodně strašně čtivý...

Musím se hned na začátek trochu přiznat, že jsem ke knize polského autora přistupovala s mírnými obavami. Není to tak dávno, co jsem četla cosi od polské autorky a zívala jsem nudou. Ale Remigiusz Mróz překvapil a myslím, že nejen mně. 
Nenalezená má rozhodně obrovský potenciál stát se novinkou roku. Je to neotřelý příběh, který vyniká svou zápletkou, samotným dějem, jak kniha plyne a rozuzlením, které je, mírně řečeno, nečekané.
Damian Werner se konečně, po dlouhých letech, rozhodne požádat svou snoubenku o ruku. Jen gesto, ke kterému celá léta směřovali. Ale stane se něco, co ani jeden z nich nečekal. Oba jsou přepadeni, Ewa surově znásilněna a zbita. Když se Damien probudí z bezvědomí na zemi, Ewa je pryč. Není po ní ani stopy, ani po krvavé události, ke které došlo. Damienův svět se zhroutí, končí se školou a dál se životem protlouká sám, s nadějí, že Ewu najde. 
Když se na Facebooku objeví její fotografie, jeho naděje vzroste. Dlouhých deset let mlčení a najednou se zdá, že je Ewě na stopě. Proč zmizela? Žije? Kde se vzala fotografie, kterou měl jen Damien a nikde ji nepublikoval?
Po dlouhém váhání kontaktuje detektivní agenturu a kolotoč událostí se rozbíhá. Sám je v pátrání pro zabití svého přítele a policie s fotografií jeho snoubenky nehodlá nic dělat.
Pátrá na vlastní pěst a Kasandra, žena majitele detektivní agentury je jeho šedou eminencí, člověkem v pozadí, která ho v pátrání posouvá blíž k Ewě. Začíná nacházet jakési indicie, po kterých ho vede samotná Ewa, ale k nalezení je stále dlouhá cesta.


Spolus pátráním hlavního aktéra sledujeme i soukromí Kasandry, které je tak kruté, až mi to místy vyráželo dech. Velmi autenticky popsané týrání, bití, tyranie mi nahánělo husí kůži. 
Vše dává naprostý smysl, který nám dojde až opravdu ke konci knihy. Když už si myslíme, že Damien blízko k nalezení Ewy, ta se opět začne vzdalovat a Kasandra si s ním pohrává pouze prostřednictvím chatu. 
Ovšem Damien netuší, jak moc je vlastně celou dobu blízko a jak málo stačí, aby Ewu opět spatřil.
Celý příběh je možná trochu přitažený za vlasy, ale je to fikce a rozhodně velmi zdařilá fikce. Nechybí nic, akce, city, zklamání, prohry, napětí, v knize najdeme vše, co lze od dobrého psychothrilleru očekávat.
Mrkněte se na tuto Dominovskou novinku, litovat nebudete.

Děkuji Nakladatelství Domino na poskytnutí recenzního výtisku.

Kniha:     Nenalezená
Autor:      Remigiusz Mróz
Vydal:      Domino
V roce:     2018
Stran:      328




Žádné komentáře:

Okomentovat