středa 27. března 2019

Knihy, se kterými se ve světě neztratíte

Na fotografii Kythira (článek o ostrově už se chystá).
 
 
Že ještě netušíte, kam se letos vydáte? Za sebe můžu říct, že dříve už bych měla jasno. Letos je to sice všechno jinak, ale běžně letní dovolenou řeším v lednu nebo únoru. Ať už jedeme na vlastní pěst nebo s cestovkou, ceny letenek jsou na first minute nejvýhodnější.


Loňský rok jsme zahájili březnem v Athénách, protože nám už zima přišla strašně dlouhá, a v Řecku už touto dobou panují teploty okolo dvaceti stupňů. Také vás láká jeho nádherné hlavní město, kde na vás dýchá historie na každém kroku? Pak si k pobytu určitě pořiďte kvalitní průvodce, se kterými vás o pár řádků níže seznámím. Pak vybírám léto u moře, klasika. Ale nikdy nesedíme celých čtrnáct dní na pláži jako pecky. Každý stát nebo ostrov, který navštívím, chci poznat co nejlépe a potřebuji projet každý jeho kout nebo alespoň to nejzajímavější. Proto si předem sestavuji itinerář, pročítám průvodce, mapy a sbírám informace. Na podzim to pak bývá pobyt někde v Čechách a opět prohlédnutí nejzajímavějších míst v okolí. Ale teď už pojďme na moje tipy na dovolenou.
 
 
Kythira - Agia Pelagia
 
 
Chcete pro začátek jen na pár dní navštívit nějaké hlavní město? Poznat jeho historii, památky, tamní život a jídlo? Pak doporučuji bydlet v samém centru dění, na webu se dají najít výborná ubytování takřka za hubičku. Určitě je ale důležité si vše předem nastudovat v přiložených průvodcích a mapách. A které místo by to tedy mohlo být? Co třeba Řím, věčné město? Všechny památky jsou zde v podstatě pohromadě a centrum se dá krásně projít pěšky. Můžete se toulat po Andělském mostě, přejít do Vatikánu, navštívit muzeum, možnosti jsou zde nepřeberné. Pokud jste už v Římě byli, co takhle již zmiňované Athény? Tohle město se prostě nikdy neomrzí a je zde stále co objevovat. Uzoučké uličky, krásná zákoutí a nad tím vším se hrdě tyčí nádherná Akropolis, jako by dohlížela na celé město. Všechny památky jsou zde pohromadě a vy stihnete vše projít a prozkoumat. Nakoupit si na trzích, navštívit nádherný městský park a spousty dalších míst. Jestli chcete Řecko poznat blíže, jukněte na publikaci Poznáváme Řecko, kde najdete shrnutí a informace o této překrásné zemi. Pokud byste raději za velkou louži, máme tu kvalitně zpracovaného průvodce New York do kapsy, kde najdete rady místních a ty nejdůležitější zajímavosti, které rozhodně nesmíte vynechat. Město, které nikdy nespí, je na vás příliš daleko? Co takhle zpátky do Itálie, podívat se do Benátek? Dá se tam zajet i autem, vždyť je tohle nádherné město s vodními kanály od nás jen asi 900 km. I do Paříže se dá zajet autem, už je to o kousíček dál, ale určitě stojí za to ji vidět. Vždyť je to město zamilovaných a lásky. Jako poslední z tipů na města mám pro vás Barcelonu. Proč? Protože je prostě úchvatná, nádherné stavby Antoni Gaudího vám vezmou dech. Nejznámější Sagrada Familia je prostě úžasná, na bulváru La Rambla to žije a kousek od něj se nachází největší mořské akvárium v Evropě.
 
 
 
Pokračování článku čtěte zde v Magazínu Dobrých knih.
 
 
 
 
 
 
 
Athény - Acropolis

 

Žádné komentáře:

Okomentovat