… aneb
mlsejte zdravě, moderně a snadno.
Anotace:
Na sladké se dá jít zdravě a tato kuchařka je toho důkazem. Kombinuje
raw, veganský a bezlepkový i klasický přístup. Nevzdává se cukru, ale snaží se
ho nahrazovat přírodními sladidly. Namísto pšeničné mouky je použita mouka
zdravější. A i když se v kuchařce laktóza neřeší, najdete experimenty i s
nemléčnými výrobky. Autorka peče
klasické dorty a koláče, samozřejmě po svém, miluje raw dorty a vymýšlí sladké
drobnosti ke svačině, kávě nebo aperitivu. Zkuste to jako ona – sladce a
zdravě! A nebojte se, nebudete potřebovat žádné speciální roboty, vystačíte si
jen s mixérem, holýma rukama a vařečkou.
Kuchařka je velmi dobře zpracovaná. Na začátku se
dozvíte něco málo o autorce Tereze Obermajerové, pak následuje krátký úvod,
který je dobré si přečíst, a hned následují recepty. U každého receptu je
veliká fotografie a povím vám, jsou to samé dobroty. Například borůvkový raw dort, marakujový sorbet,
křupavé medové sušenky, medové košíčky, borůvkové tiramisu, jahodový dortík,
brownies a spousty dalších dobrot.
Publikace se opravdu velmi povedla, protože nevím,
co vyzkoušet dřív. Recepty jsou z dostupných, běžných surovin, které
používám často. Raw dortíky jsem
ještě nikdy nezkoušela, takže na ně přijde taky brzy řada. Jak už to tak při
recenzích kuchařek mám, chci vždy vyzkoušet alespoň jeden recept co nejdříve.
To byl boj vybrat z toho množství jednu dobrotu, na kterou se vrhnu jako
první, to vám povím. Nevěděla jsem co dřív. J
Nakonec jsem zvolila čokoládovo-špaldové cupcakes s tvarohem a borůvkami, na které
jsem měla doma vše kromě tvarohu. Takže jsem ho zaběhla koupit do večerky a vrhla
se do kuchyně. Těsto je během pár
minutek promíchané, jak jsem šoupla muffiny do trouby, hned jsem se vrhla na
vyšlehání tvarohu s cukrem na zdobení. Přidala jsem cukru více, protože to
bylo hodně kyselé, a hned jsem se dozvěděla, proč je ho tam tak málo. Tvaroh se
s ním stává tekutější, takže mi zdobení nedrželo tolik jako na obrázku.
Nicméně na chuti to nijak neubralo. Cupcaky jsou vláčné, mokré – jak říká můj
manžel, a špaldová mouka na povrchu udělá takovou výbornou krustičku. No zkrátka se povedly a budou se u nás péct
často. Místo cukru jsem použila půl napůl kokosový cukr s rapadurou. Neměly
chybu. Zdravé, výborné, dokonalé. A manžel si pomlaskával. To je pro mě
nejlepší odměna, protože on zrovna většinou všechno zdravé pomluví a máloco mu
chutná.
Posuďte na fotografiích sami…
A na co se vrhnu příště? Zaujala mě například perníková bábovka, borůvkové tiramisu,
kokosové cupcakes, malinovo-borůvkový raw dort, brownies a spousty dalšího.
Nasladko se zkrátka povedla, obohatila moje domácí
pečení a já tuto kuchařku budu používat hodně často. Doporučuji všema deseti,
je skvělá!
Moc děkuji nakladatelství FORTUNA LIBRI za recenzní
výtisk.
Knihu koupíte zde.
Žádné komentáře:
Okomentovat