středa 31. července 2024

Vypravěčka z Osvětimi

 


Působivý román o síle příběhů, které dávají naději a vůli přežít…


Etty je známá spisovatelka a žije poklidný život v luxusním bytě na břehu Seiny v Paříži. Píše se rok 1940 a nakladatel jí sdělí, že už jí nesmí knihy vydávat, protože je židovského původu. Etty přežívá, jak může, ale v roce 1942 ji zatknou, odvezou do tábora Drancy a poté do Osvětimi. I když se mnohokrát ocitne tváří tvář smrti, nevzdává se a rozhodne se svým vyprávěním a nadáním vymýšlet příběhy, udržet při životě i ostatní přátelé okolo ní. Ve své fantazii přenáší všechny spolubydlící do krásného světa a dává jim naději v lepší zítřky. A když je žití čím dál tím těžší, dává si slib, že musí přežít, aby o všech těch hrůzách napsala. Aby celý svět věděl, co se stalo a nikdo nikdy nezapomněl a nedopustil, aby se to stalo znovu.

 

Něco na ni zařval německy a pak ukázal na velký komín tyčící se nad budovami vedle nás. Stoupal z něj hustý kouř. Slyšela jsem, jak někdo za mnou zděšeně zalapal po dechu, a přemýšlela jsem, co ten muž asi řekl, že to vyvolalo takovou reakci. Jedna věc byla okamžitě zřejmá: abych tady dokázala přežít, musím se rychle naučit aspoň trochu německy.“

 

 


úterý 30. července 2024

Novinky nakladatelství Jota

 



Co mě vedlo k napsání tohoto článku? No přeci spousta krásných novinek, které mi po přečtení edičního plánu nakladatelství Jota přibyly v mém seznamu „must read“. Zaujalo mě jich tolik, že jsem vám nakonec vybrala jen ty nejlepší. Tak si udělejte ledovou kávu nebo nalijte studenou limonádu a pohodlně se usaďte, tyto novinky rozhodně stojí za pozornost.

Dítě prachu
Autorka velmi úspěšné knihy Hory zpívají k nám přichází s dalším příběhem. Román ukazuje život během vietnamské války, ale i po ní. Hlavním tématem jsou zde váleční sirotci, potomci amerických vojáků a vietnamských žen, kteří končili v sirotčincích. Dítě prachu je bolestný příběh rodinných tajemství a krutosti války, který si vás získá od prvních stránek.

Vyhnankyně
Další román, který si mě získal už anotací, je Vyhnankyně, odehrávající se v Austrálii za dob kolonizace. Emocemi nabitý román o třech ženách, jejichž osudy se protnou v Austrálii 19. století, kde bojují za vykoupení a svobodu.

Pokračování článku čtěte zde v Magazínu Dobrých knih.



Péťa umí vyprávět


 


Seznamte se s Péťou a jeho blízkými. Tenhle sympatický chlapeček je oblíbeným společníkem všech dětí, které se učí mluvit.

Tato kniha je již pátá část Péťových dobrodružství, jak jsem se až po přečtení dozvěděla. Je určena pro děti, které už umí mluvit, a slouží k procvičování dovednosti vyprávět. V této knize k tomu napomáhají příhody chlapečkovy rodiny spojené s narozením nového člena, malého bratříčka.

Na každé stránce najdete text s dějem, co se v rodině právě stalo. Pod každou ilustrací se nacházejí obrázky, které slouží k tomu, aby dítě převyprávělo děj z knížky vlastními slovy. Dále tam najdete otázky pro rodiče, aby navázali s dítětem rozhovor k tématu vlastní příchod na svět.

Pokračování článku čtěte zde v Magazínu Dobrých knih.




Letní čtení

 


Co by mohlo být takové příjemné, vyloženě letní čtení? Co takhle příběhy, které se odehrávají u moře nebo kde hlavní hrdinové cestují, či dokonce něco s kapkou erotiky? Může být? Pak jste tu správně, protože přesně tohle si já představím pod pojmem letní čtení. Tak se pojďme podívat, co jsem pro vás vybrala…

Léto na Santorini
Soukromá jachta s několika cizími lidmi, kapitán, který zná všechny ostrovy v okolí Santorini, osamělá žena a pohledný muž. No nezní to jako letní klišé? Ale víte co? Ono to tak úplně klišé není, protože díky knize poznáme mnoho řeckých ostrovů. Já se strašně bavila, protože většinu těch ostrovů znám osobně a číst o nich, jako bych na nich byla znovu a měla jsem se u čtení báječně. Díky románu navštívíte Santorini, Ios, Mykonos a spousty dalších nádherných řeckých ostrovů. Navíc ten pohledný Američan na palubě co se stále usmívá? Tenhle román je prostě letní „must have“.

Pan Masters
Hlavní hrdinka je mladá žena, která se živí jako chůva dětí, právě hledá práci. Uchází se o místo ovdovělé ženy, aby se starala o její malé ďáblíky. Ale nakonec se ze zaměstnavatele vyklube muž, přesněji řečeno velmi pohledný muž. A tahle střelená mladá žena si už po třech dnech v jeho domě usmyslí, že svého šéfa musí mít. Celého a hned. Máte rádi new adult romány? Tak tenhle rozhodně musíte číst.

Vila v Itálii
Nová Julie Caplin? Tak to nám rozhodně nesmí uniknout! Tentokráte nás autorka vezme do Itálie na známé pobřeží Amalfi. Nádherná vila, nalezená stará fotografie, záhadný cizinec a romantika u moře. Ještě něco musím dodávat? Další moje must have tohoto léta! Mimochodem, nevíte co je na tom Amalfi výjimečného? Četla jsem už o něm v tolika knihách, jako bych to tam moc dobře znala, ale nikdy jsem tam nebyla.

Pokračování článku čtěte zde v Magazínu Dobrých knih.



Iveta - Fotografie tvořené s láskou


 

Tahle publikace je skvost a měl by ji mít ve své knihovně každý fanoušek Ivety Bartošové!

„V ateliéru mi vyprávěla o střípcích svých dnů a já jsem naslouchal a fotografoval.“ Miloš Schmiedberger, autor knihy, známý fotograf a blízký přítel Ivety Bartošové sdílí vzpomínky na jejich společné roky. Publikace je doplněna o desítky dosud nepublikovaných fotografií, které zachycují Ivetu v různých obdobích jejího života.
Čtenář se tak může ponořit do nitra zpěvačky a prožít s ní její radosti i strasti. Autor se zaměřuje na Ivetinu osobnost, její sny a touhy, a snaží se přiblížit čtenáři, jaká Iveta skutečně byla. Kniha Iveta – fotografie tvořené s láskou je určena všem fanouškům Ivety Bartošové, ale i těm, které zajímá příběh talentované ženy, s níž osud nemilosrdně zacházel.

„Vcházela jsi do dveří bez zazvonění, prostě jak tě napadlo. Sedla sis na dřevěnou podlahu a v navoněné róbě – nebo jindy jen tak, v županu – ses svěřovala s příběhy všedního dne. Pozoroval jsem tě a fotografoval. Fotografoval jsem tvoje myšlenky, tvoji tvář, tvoje vlasy, tebe celou, a tak mám dnes možnost dívat se na černobílé snímky a poslouchat tvůj hlas.“

Miloš Schmiedberger byl Ivetin dvorní fotograf po mnoho a mnoho let, ale také její přítel, kamarád, zpovědní vrba. Tato kniha vznikala přibližně 35 let. Obsahuje nejen 400 fotografií, texty písní, ale také mnoho myšlenek, úvah a útržků ze zpěvaččina života, toho soukromého i veřejného. V publikaci najdete společné zážitky od samotných začátků až do Ivetiny smrti.

Pokračování článku čtěte zde v Magazínu Dobrých knih.




sobota 20. července 2024

Anglická lekce

 


Skvělý román (nejen) na léto, ze slunného francouzského pobřeží, je tu. Pokud máte rádi něco lehce peprného, určitě neváhejte. Nevrlého, svalnatého Evana si zamilujete!


Andrea před deseti lety unikla jen o vlásek násilnému manželovi a nyní žije pod tajnou identitou ve Francii. Pracuje na luxusní jachtě, kde na ní dává pozor šéf ochranky, Evan Roark. Andrea má však schovávání a neustálého strachu z normálního života dost. Takže dá na jachtě výpověď a přestěhuje se do pronajatého domku na francouzském venkově. Ale Evan jí mluví stále do všeho a nechce jí nechat jenom tak odejít. Andrea to vše vnímá jako jeho posedlost prací, neustále ji musí sledovat a ona se musí hlásit jako malé děcko. Už tomu ale řekla stop, Evan je jak trn v patě a nenechá ji nadechnout. Nemluvě o tom, že ho miluje, ale on je stále jen nevrlý a protivný. Ona už potřebuje poznat nové lidi a normální život. Když ale zjistí, že místnost v domě, kterou domácí pronajala, obývá Evan, její představy o samostatnosti se zhroutí. A ona zjišťuje, že ho potřebuje víc, než tušila. Evan ale také něco skrývá. A není to jenom jedno tajemství. Dokáže jí přiznat to, co v sobě dusil skoro deset let?

 

V denním světle – a v kaňonu panovalo jasné ráno – dávala Evanova včerejší slova smysl. Až se osvobodím od své minulosti, možná už na něj ani nepomyslím. Možná jsem byla plná endorfinů a myslela si, že ho miluju, ale popravdě jsem byla v aréně vztahů novorozené srnče. Srnče, které zlý lovec připravil o všechno.“

 

 


Léto na Santorini





Cestování na jachtě po mnoha řeckých ostrovech? To je vždycky výborný nápad. Zvlášť, když mnoho těch ostrovů znám osobně. Jako bych na nich byla zase znovu a procházela se tam spolu s hlavními postavami. Tenhle román je prostě letní „must have“.


Sarah se právě rozešla s přítelem a hned se rozhodne, že se zase vrátí k cestování, které kdysi tolik milovala. Zaplatí si plavbu na jachtě po řeckých ostrovech se skupinou cizích lidí. Vůbec netuší, s kým se na palubě ocitne. A náhle v ní začínají narůstat pochyby. Co když jí všichni budou nesympatičtí? Co když její spolubydlící v kajutě bude chrápat a bude to nějaký mrzout nebo ještě hůř, násoska? Když ale potká ještě před nástupem na jachtu pohledného Američana Joshe, její obavy se rázem rozplynou. S mladíkem si rozumí a cítí se s ním moc dobře. Pak se ale objeví další nápadník. Pohledný, starší, bohatý a o Sarah má obrovský zájem. Jak se mladá žena rozhodne?

 

Pamatujete, jak jsem říkala, že Řekové pěstují nejlepší rajčata na světě? Jakmile jsem ochutnala trochu salátu, pochopila jsem, že nejlepší rajčata v Řecku pěstuje Martika, ta její jsou nejlepší z nejlepších.

Když už jsme chlebem vytírali dna misek, vrátila se ke stolu s mísou plnou tzatziki, hromádkou horké pity, ze které ještě stoupala pára, a obrovským talířem pečeného masa. Vydávali jsme zvuky, které by se hodily spíš na farmu starého McDonalda, a za srdečného smíchu jsme došli k závěru, že je to kozí. Maso vypadalo úžasně a chutnalo ještě lépe.“