úterý 8. ledna 2019

NEJ ROKU 2018 podle Veru




Máme tu nový rok a já jsem se opět rozhodla bilancovat a zamyslet se nad tím loňským. Z knižního hlediska samozřejmě.  2018 byl pro naší rodinu celkově špatný a smolný. Ve všech směrech. Nebylo týdne, kdy by se nestala nějaká jobovka nebo nám někdo či něco nehodilo klacky pod nohy. Zkrátka se nám lepila smůla na paty pořád. Takže doufám, že rok 2019 bude lepší a určitě bude dobrý! Pokud se ale zamyslím nad tou knižní stránkou, tak ta byla skvělá. Když jsem vybírala ty nejlepší knihy roku, nedokázala jsem vybrat pouze tři jako vloni. Protože těch skvělých kousků bylo mnohem víc.  Vyberu to nejlepší například z kategorií letní kniha, nejlepší obálky, největší překvapení či největší zklamání a spousty dalších. Přidala jsem novou kategorii nejlepší vánoční kniha. V roce 2018 jsem přečetla 89 knih. Probrala jsem se všemi a vybrala 29 těch nej, které mi opravdu utkvěly nejvíce v hlavě, něco mi daly nebo se mi prostě nejvíc líbily. Jsou to:

Zima/jaro 2018


Ginny Napořád
Knihkupkyně
Vězeň času
Slzy prodaných dívek
Hana
Hodnej kluk
S každou padající hvězdou
Písařka ze Sieny
Stříbrná labuť






Léto 2018

Šéf
Polámaná loutka
Ty letní noci
Zůstaň
Nebe je naše
Došel nám čas
Bella figura
Dítě svobody
Tymiánové dopisy





Podzim 2018

Šepot mrtvých
Arabská milenka
Láska z deníku
Nechtěné
Hvězda nad arabským peklem
Dopis
Červený adresář








Zima 2018


Vánoční pohlednice
Vermontské psycho
Posmrtný život Holly Chaseové
Ukradené dětství Kamily














Nejhorší kniha - nebyla žádná, které bych dala dvě nebo jednu hvězdičku. Knihy pečlivě vybírám a opravdu většinou čtu to, co mě zajímá a je podle mé intuice dobré. Takže tuto kategorii vynechávám, ale otevírám kategorii největší zklamání. Těch bylo více. Když od knihy čekáte tolik, a nakonec jste zklamaní a zdá se vám, že to není tak úplně ono. Určitě by těchto knih bylo alespoň šest, ale vybrala jsem tři, které byly podle mého nejmíň zajímavé anebo jsem u nich byla nejvíce zklamaná.

 
Jako první to byla kniha Sbor chillburských dam. Mám hrozně ráda knihy psané formou dopisů. Ale tady to bylo veliké zklamání. Děj byl pro mě strašně zdlouhavý, rozvleklý, polovinu knihy se v podstatě nic nedělo. No prostě jsem čekala víc.

 
Stín větru. Na tuhle knihu jsem se strašně těšila. Snad proto, jak je moc chválená nebo také proto, že je plná knihoven a vše se točí okolo knih. Je to první díl série Pohřebiště zapomenutých knih. No uznejte, už ten název zní lákavě. Ale jaké bylo zklamání, když jsem začala číst. S první polovinou jsem se vyloženě prala. To bylo taaaaak zdlouhavé! Přeskakovala jsem odstavce, a to normálně fakt nikdy nedělám. Polovinu knihy jsem protrpěla, přečetla pár jiných a vrátila se k ní později, protože nerada odkládám knihy nedočtené, závěr nakonec všechno zachránil, ale i tak netuším, co na této knize lidi vidí zvláštního. Nálepka bestseller se opět potvrdila jako matoucí.
 
 


A posledním zklamáním byla Manželka. Byla dobrá, to bezpochyb. Z těchto tří nejlepší. Ale! Já už jsem tak nějak od začátku tušila, jak to dopadne, v polovině jsem si byla více než jistá a samozřejmě jsem se trefila. Takže proto zklamání. Na Manželku jsem se moc těšila, nalákala mě nádherná obálka, děj je zapeklitý a propletený, ale já ho prostě prokoukla, což je škoda.





Tak. To bylo to méně příjemné a teď už jenom to, co se mi nejvíce líbilo a bylo prostě nej. Jako první bychom se mohli podívat na zoubek letním románům. Nebudu to prodlužovat, podle mého byl ten nejlepší Ty letní noci, to jsem věděla okamžitě. Mojí recenzi najdete po kliknutí zde. Už jsem vám řekla, že miluju Mandy Baggot? Její knihy jsou všechny výborné, ale tahle je asi nejlepší!  Ty letní noci je skvělá, zábavná, letní, čtivá. Vtipná, úžasná a hlavně je v ní srdce, to je poznat. Mandy Řecko prostě sedne a je vidět, že tuhle zemi miluje stejně jako já.


Další kategorie by mohla být nejlepší vánoční kniha. Přečetla jsem všechny, které vloni vyšly (Možná mi nějaká unikla? Netuším.) a nejlepší z nich je jednoznačně Posmrtný život Holly Chaseové. Odkaz na mojí recenzi najdete zde. Tohle je totiž ta správná kniha s tím pravým vánočním poselstvím. Posmrtný život Holly Chaseové je skvělý retelling Vánoční koledy od Charlese Dickense. Je to opravdu povedený, zajímavý a dojemný vánoční příběh zasazený do dnešní moderní doby a odehrává se v New Yorku.

Další kategorie je nejlepší obálky. Těch je samozřejmě několik a ty nejlepší roku 2018 jsou tyto:


Návod lásky
Vánoční pohlednice
Polibek v Paříži
Ukradené dětství Kamily
Manželka
Posmrtný život Holly Chaseové






Nejlepší asi vybírat nebudu. Všechny jsou nádherné a já bych asi nedokázala vybrat tu nej. Těchto šest je pro mě prostě nejkrásnějších.



Další mě napadlo největší překvapení roku 2018. To mám hned tři kandidáty. Dvě knihy a jednoho autora. Kniha Došel nám čas, jejíž recenzi najdete zde. Tento postapokalyptický román mě opravdu bavil a já si ho užila. A ten epilog? No ten mě prostě dostal a my o knize a problematice, kterou se zabývá, doma mluvili ještě několik týdnů poté.



Další kniha jako největší překvapení je opět od české autorky a jmenuje se Ukradené dětství Kamily, na kterou najdete recenzi zde. Je to román který má hloubku a přináší nám určité poselství. Navíc má nádhernou obálku. A jako poslední je můj tajný tip na a překvapení roku, spisovatel Alexander Stainforth, jeho knihy jsem moc neznala, ale každopádně mě velice zaujaly na první pohled. Po přečtení jeho povídky v knize Tři vánoční přání vím, že to pro mě bude to pravé ořechové a já se určitě podívám i po ostatních autorových knihách.

Další kategorie je nejlepší kniha českého autora. Nemohu jinak, než opět zvolit Ukradené dětství Kamily (viz výše) od spisovatelky Danky Šárkové. Protože mě prostě dostala a já jsem byla velmi mile překvapená. Strašně se mi román líbil.




Nejlepší série - přemýšlela jsem, jestli tuto kategorii letos nevynechat, protože jsem přečetla jen asi tři série. Z toho jedna byla vyhlášená vloni (Royalové), ale další díly jí vyšly až letos.  Pak jsem četla sérii WAGs, (a zde) také byla skvělá. A sérii Elitní klub králů. Jestli jsem četla i jiné série, neutkvěly mi v paměti. Nejspíš by to vyhrál Elitní klub králů, protože Stříbrná labuťPolámaná loutka byly prostě dechberoucí a já hltala každou stránku. Třetí díl Šepot mrtvých byl už takový pomalejší, trošku mu něco chybělo (nebo naopak přebývalo?), ale i přesto se těším na další díl.

 
 
 
 
 
No a teď to nejlepší na závěr, spouštím famfáry. Tamtadadááá. Nejlepší knihy co jsem přečetla za rok 2018 (takže nemusí být nutně novinky roku 2018). Vybrala jsem celkem 7 knih, které prostě podle mého stojí za zmínku (pod rozkliknutím každého názvu knihy najdete mojí recenzi k ní). Takže to vezmeme od konce:
 
 
 
 


6. Hana




 
 
 
4. Ginny Napořád (recenzi vám dodám během tohoto měsíce, protože mi ještě nevyšla u Dobrých)
 

A máme tu finálovou trojku, u které bylo těžké určit pořadí, takže ho (to pořadí) berte určitě s rezervou. :-)

 


 
 
 
 
 

 
 
Tak a to je vše přátelé. :-) Článek je opět obsáhlý, ale já věřím, že rozumíte tomu, že není lehké probrat se 89 knihami a vybrat ty nejlepší. Někde je jich zmíněno více. Myslím si, že je to férovější a určitě by mi bylo líto, kdybych nezmínila nějakou z prvních 29. Protože třeba Knihkupkyně, Šéf či Slzy prodaných dívek si to zaslouží. Bylo pro mě složité vybrat ty nej, proto sedm kousků. Ale za všemi si stojím.
 
Letos jsem zatím přečetla dvě knihy a třetí mám rozečtenou více jak polovinu a já klidně mohu dodat, že z nich jako tip pro rok 2019 vřele doporučuji Lískový les a Zkrátka se zamilujte. Obě jsou skvělé a u té druhé se můžete již brzy těšit na recenzi.
Moc děkujeme za přízeň, Vaše Veru
 
 

5 komentářů:

  1. Už několikrát jsem narazila na to, jak se někdo divil, že knižní blogeři mívají tak vysoká hodnocení knih a vykládal si to jako snahu zavděčit se nakladatelům, kteří knihu věnovali k recenzi. Ale z vlastní zkušenosti vím, že když si bloger vybírá knihy sám, tak volí automaticky to, co ho zajímá a baví, takže se jen vzácně stane, že ho kniha výrazně zklame.
    Zajímalo by mě, jaké hodnocení bych dávala, kdyby mi k recenzi chodily knihy ze všech možných žánrů, a ne jen ty moje předvybrané. To mě napadlo u tvého úvodního odstavce.
    Sama jsem se ještě nedostala k Haně (na tu se moc těším!) a po přečtení tohoto článku se mrknu i na Posmrtný život Holly Chaseové a Ukradené dětství Kamily.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Souhlasím.:-) Taky to tak říkám. Však si knihy vybírám sama a vybírám pečlivě. Neberu všechno, co mi přijde pod ruku. Moje intuice je většinou dobrá a málokdy se stane, že by se mi kniha nelíbila. Ne jednou se mi stalo, že jsem nabízenou knihu od spisovatele s díky odmítla, právě proto, že to nebyl můj šálek kávy. :-)

      Vymazat
  2. Taky se na článek chystám. Moc pěkně sepsané, Veru :) To mě mrzí, že tě zklamal Sbor chilb. dam, ale každému prostě sedne něco jiného :) Na některé knihy z tvého seznamu se letos chystám, třeba na Červený adresář nebo Danku Šárkovou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju Šári :-* Myslím, že se ti Červený adresář i Kamila budou moc líbit. :-) Já jsem včera dočetla Zkrátka se zamilujte a jsem úplně nadšená. Je to taková bláznivá romantická komedie :-))) Strašně mi vylepšila náladu. :-)

      Vymazat
  3. Některé mám v pořadníku, ale nečetla jsem zatím ani jednu :-)

    OdpovědětVymazat